Bergsbyn Sella på Costa Blanca är ett utflyktsmål för såväl vanliga turister som aktiva bergsklättrare. Med sina smala gränder inbjuder staden till lugna och mysiga promenader.
Sella är ingen lysande pärla i ordets rätta bemärkelse, men staden har charm och är något speciellt. Stadens inre kärna präglas av många trappor, avsatser och inte minst smala gator. En sorts labyrint som därför inbjuder till att strosa i ordets rätta bemärkelse.
Blomsterglädje
Invånarna i Sella är förtjusta i blommor. Utanför varje hus och byggnad står blomkrukorna, stora som små, på pålar. Det bidrar till ytterligare mys.
Sella ligger 420 meter över havet vid foten av bergskedjan Sierra Aitana, som är 1 557 meter som högst. Antalet invånare visade 579 vid folkräkningen 2017. Antalet invånare har minskat stadigt de senaste åren. 1877 bodde 1 796 personer i orten medan det 1970 fanns 872 invånare i Sella.
“Lilla Schweiz”
De flesta, om vi bortser från pensionärerna som det är en del av, jobbar vid kusten och pendlar. En del har även köpt semesterlägenheter i Sella och använder platsen som utgångspunkt för cykel- och vandringsturer i den vackra terrängen runt stan. Sella kallas i folkmun för “Lilla Schweiz” på grund av klippformationerna som omger staden. Det finns ett antal vandringsleder och många är väl markerade.
Sellas främsta turistattraktion är en över 900 år gammal vattenkvarn. Här är det möjligt att få en rundtur på engelska. Font major är namnet på stadens egen naturliga vattenkälla – en pool som används för att bada under varma sommardagar.
Moriskt inflytande
Det arabiska och moriska inflytandet på staden har varit och är stort. I sluttningarna finns de igenkännbara terrasserna som byggdes på sin tid för att ge träd och buskar bästa möjliga växtförhållanden. Byggnadsbeståndet bär också kännetecken för tidigare byggsed. Under en period kom många från Mallorca och bosatte sig i Sella med omnejd. Det var hårt arbetande människor som främst ägnade sig åt jordbruk, vilket är en tradition som har förts vidare och till viss del upprätthålls.
Idag är mandel, oliver och lite vind inkomstbasen för staden. Dessutom finns ett par banker, fem restauranger och barer samt ett litet snabbköp. Sella kan också ståta med ett apotek och en liten tobaksaffär, så viss kommersiell verksamhet har behållits.
Ett glas eller två
På toppen av byn hittar vi ruinerna av ett gammalt slott från morernas tid och kapellet “Ermita de Santa Barbara”. Här är utsikten bildskön och vid.
Kyrkan har en central plats i Sella som i alla andra spanska städer. Kyrktorget är förstås inte ett av de största vi sett, men det är trevligt här med pallar, egen vattenförsörjning och ett par pubar. Här kan du ta ett glas eller två, samt äta mat. Annars rekommenderas det att äta lunch på någon av de två platserna längs med huvudvägen.
Kultur och idrott
Sella är en typisk spansk by och har ett rikt kulturliv. På fredag övar bybandet ”la Divina Aurora”. Regelbundet är det konserter i kyrkan eller på plaza Mayor. Det finns en mässa (feria) på våren, semana cultural (augusti) och en festvecka (första helgen i oktober).
Pelota Valenciana är den största sporten i denna region. Händerna är tejpade och pelotan flyger mellan lagen på Plaza Mayor. De äldre byborna sitter på stolar längs sidan och gör kommentarer.
Byns läge
Sella (430 m) ligger på de Aitanas södra sluttningar (1558 m), vid foten av Sella Penya (1 100 m) i Rio Sella-dalen.
Font Mayor, Font Alcantara och Font de l’Arc, är tre källor som förser Sella med dricksvatten.
Under den moriska dominansen byggdes de första terrasserna på kullarna som omger byn. På så sätt bevattnas marken på sluttningarna (detta är fortfarande baserad på en kalender fastställd av morerna) och odlas.
FAKTA
Kör A 7 och ta avfarten vid Villajoyosa. I rondellen finns en skylt med Sella, så det är lätt att hitta.
Sella ligger 18 kilometer från kusten.
Vägen har förbättrats på flera ställen de senaste åren, så även om den är något slingrig är det ingen svår väg att köra.