Det har varit en rekordstor nederbörd i Valenciaregionen och den kommer att fortsätta minst tills idag, fredag. Man räknade i veckan på att nederbörden kommer att bli på runt 300 millimeter regn.
Man förutspådde även att det skulle komma in ett nytt lågtryck som skulle medföra riklig nederbörd främst i östra och norra delarna av Spanien. Den årliga ferian i Valencia Las Fallas, som på grund av pandemin firades förra veckan för första gången på tre år, blev den regnigaste på 84 år. Det gjorde att man fick ställa in flera traditionella program. Ytterligare regn kom sedan att falla och det framför allt i de centrala delarna av regionen.
Det har gjorts prognoser som visar på att nederbörden i Valenciaregionen enbart i mars kan komma att motsvara halva den normala årsmängden. Andra områden där det väntas kraftiga skyfall denna vecka är Andalusien, Murcia, Balearerna och Katalonien.
Calima och mer nederbörd över stora delar av Spanien
I onsdags så kom det även mycket nederbörd i Reales i Sierra Bermeja norr om Estepona. Det förr runt 200 mm regn bara under denna dag! Denna mängd är i stort sett halva årsnederbörden i området. Samma mängd nederbörd föll även i Yunquera.
I torsdag så hade Aemet, den spanska väderlekstjänsten utlyst en varning, en så kallad ”aviso naranja”, som motsvarar en så kallad klass 2-varning. Denna varning gällde då västra Costa del Sol i främst Estepona och Marbella. Det under torsdagen samt att det ska fortsätta även idag, med risk att det blir runt 80 mm på bara 12 timmar.
I går så kom även Caliman tillbaka som vi skrev om förra veckan! De stora dammolnen från Saharaöknen som drev in i Spanien kom att göra så att all nederbörd som föll, den blev till en enda röd sandlera!
Regnovädret det har orsakats av ett lågtryck ovanför Cádizbukten men samtidigt är det även luftmassa som pressas på från Afrika in över den Iberiska halvön vilket bidrar till fenomenet calima. Detta gäller allra främst i provinserna Almería och Murcia.
Personer med olika sorters andningsproblem spå som astma, bronkit eller luftrörskatarr rekommenderas att inte vistas ute när calima är igång eller att de bör använda munskydd om de beger sig ut.
Vad är egentligen calima?
Så vad är då calima för något? För den som varit på Kanarieöarna en del så är det inte ett okänt väderfenomen. Det är just ett meteorologiskt fenomen som främst förekommer över Kanarieöarna. Men det händer även att det kommer in över det spanska fastlandet samt Balearerna. Calima består av damm i luften som kommer från Sahara och det sker flera gånger per år. Allra oftast under vintern, men det händer ibland även om sommaren. Caliman uppkommer vid ett högtryck över Nordafrika, som dras ut mot en passerande kallfront norr om Kanarieöarna. Med vindar följer damm från de torra områden i Nordafrika, där vindarna börjar.
När caliam kommer in, så minskar den sikten samt att luften kan få en annan färg. Den kan vara grå, gul- eller rödaktig färg, beroende på från vilket område dammet kommer. Calima förs med ostliga, sydostliga eller sydliga vindar och temperaturen brukar stiga på grund av de vanligtvis varma vindarna.
Calima består av mikroskopiskt små solida partiklar som hänger i luften eller har lyfts upp från marken av vinden. Partiklarna är torra och så små att de är osynliga för blotta ögat, men då de är så många så blir luften färgad och gör det svårt att se.