Moderna Torrevieja är en spansk strandsemester som är populär bland besökare från hela världen. Men genom sin rika historia har den genomgått otaliga förändringar.
Detta land vandrades en gång av forntida iberiska bosättare, slets av konflikter, plundrades av pirater – och uppskattades för sina salt- och fiske-reservat. Under årtusenden har platsen vi nu kallar Torrevieja bytt ägare flera gånger. Det är en del av anledningen till att spansk mat och kultur är så varierad och så unik.
Torreviejas historia finns här än idag; gömd i klipporna, vattnet och byggnaderna i ett gammalt land.
Det finns till och med ledtrådar till det förflutna i dess namn: “torre vieja” betyder “gammalt torn” på svenska. Låt oss titta på vad som gjorde Torrevieja genom tiderna, från början.
Forntida Torrevieja
Saltsjöarna och det myllrande fiskevattnet runt Torrevieja drog hit de tidigaste nybyggarna. Det finns bevis på nybyggare från så tidigt som 500 f.Kr., i pilspetsar och keramik, såväl som tecken på jordbruk och handel. Det var inte bara varor som handlades – kunskap var det också.
Handlare lärde nybyggarna hur man kurerar kött och saltfisk, med områdets naturresurser till hands – och ny teknik rådde snabbt i området på grund av dess närhet till havet.
Regionen var relativt stabil fram till Romarrikets gryning, som tog fäste någon gång på 300-talet f.Kr.
Från romartiden till afrikanskt inflytande
Torrevieja, som en del av den bredare spanska kusten, blev en tillflyktsort för befolkningen i Kartago. De gamla romarna hade tagit sin hemhuvudstad, över vattnet på den nordafrikanska kusten, och tvingat befolkningen att skingras.
Kartagerna styrde en kort stund regionen innan Rom utplånade dem som svar på Hannibals korsning av Alperna – försöket att attackera själva Rom. De länder som nu är kända som Torrevieja (och faktiskt hela Spanien) dukade under för romerskt styre längre än någon annan del av det västra imperiet.
Den romerska kontrollen var total, och naturresurserna konsumerades i snabb takt, för att tillfredsställa det numera lummiga romerska riket. Men under denna period var infrastrukturen allmänt etablerad, och området blev något modernt. Ändå fanns det faktiskt ingen större romersk bosättning på det som nu är Torrevieja, och skulle inte göra det under århundraden framöver.
Medeltiden
Det förflutna är grumligt och mestadels odokumenterat – men vi vet att det var när Torrevieja kom till och varifrån namnet kommer. Bevis på denna del av historien kan fortfarande ses i Torrevieja idag.
Under denna period plundrades södra Costa Blanca rutinmässigt av berberfolket i norra Afrika, och försök gjordes för att motverka slutet av korstågen i det islamiska Spanien – men så småningom, det moriska folket (som hade bosatt sig i område i århundraden) tvingades bort från Spanien på 1400-talet.
Området blev farligt och människor flydde. Piraterna utnyttjade instabiliteten – och plundrade regionen skoningslöst. De kristna krafterna svarade med att bygga vakttorn; “torres vigia”.
Torre del Moro var ett sådant torn som står kvar än idag – och är en historisk höjdpunkt.
Trots förbättrad stabilitet fanns det lite i Torrevieja fram till 1800-talet. Under Carlos IV:s regeringstid flyttades saltindustrins administration och prästkontor till det som nu är moderna Torrevieja, vilket utlöste en befolkningsökning i området.
Sedan, 1829, jämnade en kraftig jordbävning ut regionen. Detta raderade tyvärr ut mycket av Torreviejas tidiga historia, inklusive de gamla influenserna – men vissa monument står fortfarande kvar eller reparerades efter katastrofen.
Saltproduktion och fiske
In på 1800- och 1900-talen växte Torrevieja till en global framträdande plats som saltproducent och fiskeby.
Befolkningen exploderade – och kung Alfonso XIII gav Torrevieja stadstatus genom ett särskilt bidrag. Exportmarknaden var enorm; bara en fjärdedel av saltet som skördades från Laguna Rosa (den rosa sjön i Torrevieja) såldes i själva Spanien, och resten exporterades runt om i världen – och saltindustrin frodas fortfarande här.
Men första världskriget skulle snart kväva förtroendet och investeringarna i området, och när fiskbestånden blev uttömda såg fisket bortom de nu karga vattnen.
Denna inaktivitet ledde tack och lov till att fiskbestånden fylldes på efter andra världskriget – men vid den tiden hade fokus skiftat. Efter andra världskriget skulle Torrevieja växa till en strandsemester och senare ett golfsemestermål, när flygresor blev tillgängliga för fler människor.
Vill du lära dig mer om Torreviejas salthandel och maritima historia? Besök Museo del Mar y de la Sal på din resa. Inträde är gratis.
Har Torrevieja en gammal stad?
Nej, Torrevieja har inte en typisk Gamla stan. Torrevieja är smakfullt samtida, flankerad av vackra vatten och fantastiska saker att göra. Men det betyder inte att historien är osynlig – du måste bara utforska för att hitta den!
Historiens rester finns i de gamla stenbyggnaderna La Torre del Moro och Torre La Mata – och i Eras de la Sal, som var en saltbutik som användes från 1777 till 1958. Idag är Eras de la Sal ett kulturellt centrum i Torrevieja, värd för konserter och evenemang.
Och bara lite längre bort finns det fler dolda historiska hemligheter som väntar på upptäckt.