Nu har alla partier i fullmäktige i Elche (Alicante) undertecknat en ansökan om att få tillbaka den berömda bysten kallad ”La dama de Elche”
Denna uppmaning undertecknades på 125-årsdagen av upptäckten av bysten. La Dama de Elche hålls som det främsta bevarade exemplet på iberisk konst. Idag så är den utställd i Arkeologiska museet i Madrid, Museo Arqueológico Nacional de España. Man har tidigare gjort anspråk på att få tillbaka den, men det har varje gång nekats. Det trots att bysten hittades just i Elche.
De tidigare anspråk man gjort har gällt att få låna hem bysten. Men nu så kräver kommunfullmäktige i Elche att samhällets mest kända dam får komma hem permanent.
Dama de Elche
Dama de Elche är en iberisk byst huggen i kalksten och den härrör från 500–300 f.Kr. Höjden på bysten är 56 cm. På dess rygg så finns det en sfärisk hålighet på 18 cm i diameter och 16 cm djup. Troligen så har denna hålighet använts för att förvara förkristna reliker, heliga föremål och aska som offergåva till den avlidna.
Man hittade bysten nära Elche i Spanien, där det finns en kulle som araberna kallade Alcudia, som betyder just kulle. I äldre tider var denna kulle nästan helt omgärdad av en flod. Det har funnits en iberisk bosättning vid namn Helike (på grekiska) här. Romarna kallade den för Colonia Iulia Illici Augusta. När araberna kom, så valde de att placera staden längre ner, på den platta delen. Det bevarade det romerska uttrycket Illici, som på arabiska blev ljudhärmande ”Elche”.
Skulpturen har en klädedräkt som är iberisk. Hon har på sig en blå tunika av fint linnetyg, en mantilj som hålls ihop av en prydnadskam som hänger ned korsad över bröstet. Mantiljen skiftar i rött och man kan se rester av bortnött färg på den. Det finns även en stor mantel, i brunt med röd bård. Statyns läppar har även de kvar rester av röd färg. Själva skulpturen är tillverkad av fin orangefärgad kalksten, och ansiktet har stenens originalfärg.
Damen bär även några smycken som är typiska för ibererna. Bland annat några runda skivor som täcker öronen och som bär några små kedjor som är fästa med ett läderband runt pannan, halsband och kronor med små kedjor och filigran. Dessa är dock reproduktioner av smycken som har sitt ursprung i Jonien under 800-700 f.Kr och som sedan spreds till Etrurien (Italien).
Det var under 1897 som arkeologer upptäckte en fantastisk artefakt på en privat egendom vid L’Alcúdia i Valencia, Spanien. Fyndet var en staty – en polykrom byst av en kvinnas huvud. Bysten är av en kvinna som bär en utsmyckad huvudbonad. Nu ses den som en av Spaniens mest kända ikoner, bysten är känd som Dama de Elche.
Det sägs att en ung pojke på fjorton hade vält en sten när han stötte på bysten. Bysten visade kvinnans huvud, nacke och axlar och sträcker sig ner till hennes bröst. Det är dock möjligt att bysten ursprungligen var en del av en större helkroppsstaty.
Den komplexa huvudbonaden har två stora spolar som kallas “rodetes” på vardera sidan av huvudet och ansiktet. Man tror att detta var en ceremoniell huvudbonad, och att kvinnan kan varit en prästinna. Huvudbonaden löper över pannan, med ett mönster av upphöjda marmorformade knölar. Tofsliknande bitar hänger framför öronen, och utarbetade halsband pryder hennes bröst. Kvinnans ansikte innehåller en uttryckslös blick och när den hittades fanns spår av röd, vit och blå dekorativ färg. Stenens sammansättning indikerar att den ristades i L’Alcúdia.